De volgende veertien spelers maken deel uit van de Oranjeselectie:

Tevfik Ceyar (zvv ’t Knooppunt), Mohamed Darri (zvv ’t Knooppunt), Jamal El Ghannouti (zvv ’t Knooppunt), Jeroen de Groot (zvv ’t Knooppunt), Manuel Kuyk (zvv ’t Knooppunt), Ennes van Maasbommel (zvv ’t Knooppunt), Amir Molkârâi (Hovocubo), Mats Velseboer (Hovocubo), Anes Bešlija (FS Gelko Hasselt – België), Yoshua St. Juste (FC Eindhoven), Zakaria Amrani (FC Marlene), Karim Mossaoui (TPP-Rotterdam), Mohamed Attaibi (SS Lazio Calcio A5 – Italië) en Zaid El Morabiti (ASV Lebo).

Marcel Loosveld: “Ik denk dat we kunnen spreken van een evenwichtige selectie. Deze spelersgroep heeft vorige maand in de ontmoetingen met Portugal laten zien dat het moeilijke wedstrijden aankan. Even afgezien van de uitslagen – Nederland verloor het eerste duel, maar wist een dag later van de nummer 4 van Europa te winnen – lieten wij in Rotterdam uitstekend voetbal zien. Dat moet iedere wedstrijd de norm zijn.” Mohamed Attaibi, die in september als full prof bij het Italiaanse Lazio aan de slag ging, maakte dit seizoen nog geen deel uit van de Oranjeselectie. “Mohamed was er tegen Portugal nog niet bij vanwege een blessure, maar sluit in de laatste fase bij de definitieve selectie aan. Ik heb hem aan het werk gezien in Italië, een van de sterkste competities in Europa. En daar doet hij het prima. Vanuit die optiek kan hij voor ons een belangrijke kracht zijn”, aldus de bondscoach.

Ambities

Loosveld is duidelijk over de ambities van de Oranjezaalvoetballers: “Primair doel is ons te plaatsen voor de play-offs. We hebben ons de afgelopen maanden intensief voorbereid. Voordat het toernooi begint hebben we nog vijf trainingen op het programma staan. In die sessies is het vizier gericht op onze eerste tegenstander, Bosnië en Herzegovina. Ik verwacht dat die ploeg onze belangrijkste concurrent is voor de play-offplek, waardoor dit duel bepalend kan zijn voor het verdere verloop van het toernooi. Ook tegen Letland, die we net als onze eerste tegenstander van de laatste EK-kwalificatiereeks kennen, gaan we voor de volle winst. Spanje tegen wie we onze afsluitende wedstrijd spelen, is natuurlijk buitencategorie. Hoe we dat duel benaderen hangt af van hoe we er op dat moment voorstaan. Maar onze doelstelling is een plaats in de play-offs.”

Programma

Nederland opent het toernooi in het Indoor Sportcentrum in Eindhoven op donderdag 10 december tegen Bosnië en Herzegovina (20.00 uur). Een dag later – vrijdag 11 december – speelt de ploeg van Loosveld tegen Letland (20.00 uur). Zondag 13 december is zesvoudig Europees kampioen Spanje de tegenstander. Dit afsluitend groepsduel begint om 18.00 uur.

De zeven groepswinnaars en zeven runners-up plaatsen zich voor de WK-play-offs, die bestaan uit een uit- en thuiswedstrijd. Deze barragewedstrijden worden gespeeld op dinsdag 22 maart en dinsdag 12 april 2016. De zeven winnaars van deze duels plaatsen zich uiteindelijk voor het WK in Colombia (10 september – 2 oktober 2016).

Nederland was in 2000 voor het laatst aanwezig op een WK. In Guatemala bereikte Oranje toen de tweede ronde. De beste prestatie van het Nederlands zaalvoetbalteam dateert uit 1989. In eigen land verloor Oranje, met Marcel Loosveld in de gelederen, destijds in de finale van Brazilië (1-2).

Het speelschema in Eindhoven:

Donderdag 10 december
17.30 uur          Spanje – Letland
20.00 uur          Nederland – Bosnië en Herzegovina

Vrijdag 11 december
17.30 uur          Bosnië en Herzegovina – Spanje
20.00 uur          Nederland – Letland

Zondag 13 december
15.30 uur          Letland – Bosnië en Herzegovina
18.00 uur          Spanje – Nederland