#WIJZIJNTA. Wij creëren trots. Trots voor sport en stad. Wij zijn trots op onze topsportverenigingen en ondersteunen dagelijks talenten en topsporters in Amsterdam. Dit jaar start Topsport Amsterdam een nieuw programma: “Amsterdams Talent”. Hierin worden Amsterdamse topsportverenigingen en het Amsterdamse bedrijfsleven met elkaar verbonden, gebruikmakend van elkaars kennis en mogelijkheden.

Topsport en ondernemen

In talentontwikkeling en topprestaties zijn onder andere doorzettingsvermogen en discipline nodig. Deze waarden uit de topsport, met nog vele andere, zijn ook uitermate relevant voor het bedrijfsleven. Binnen zowel topsportverenigingen en bedrijfsleven draait het om zaken als presteren, motivatie, doelen stellen, samenwerking, resultaat, leiderschap, energie, vitaliteit en betrokkenheid. Hoe zouden deze werelden elkaar kunnen versterken?

Verenigingen en talenten van de Topsport community in Amsterdam

Afgelopen jaren hebben vele Amsterdamse topsportverenigingen en hun sporters topprestaties geleverd. Van landskampioenschap tot deelname aan EK of WK en zelfs Olympische medailles. Daarnaast is de stad gastheer geweest van aansprekende topsportevenementen als het WK Roeien, de EK Atletiek en EK/WK 3×3 Basketball. In 2020 zijn we zelfs gastheer van EURO2020. Met andere woorden: topsport leeft in Amsterdam! Daarom is het van groot belang om deze positie vast te houden en te versterken. Daarvoor is toepassing van kennis en ervaring en het beschikbaar maken van meer middelen cruciaal: investering in talentontwikkeling vergroten.

Topsport Amsterdam wil helpen de beoefening van topsport in de stad Amsterdam structureel naar een hoger niveau te tillen en topsporters en verenigingen helpen hun ambities te realiseren. We hebben de afgelopen jaren kwalitatief hoogwaardige dienstverlening ontwikkeld door jaarlijks bijna 300 sporters binnen nationale topsport- en talentenprogramma’s in Amsterdam huisvesting, sportmedische begeleiding, onderwijsbegeleiding, topsportleefstijl en voeding aan te bieden. Daarnaast faciliteren we 21 regionale trainingscentra binnen de Regionale Topsport Organisatie van Olympisch Netwerk Noord-Holland, Sportservice Flevoland en Topsport Amsterdam. Ook zijn we een belangrijke schakel in de organisatie van topsportevenementen van Amsterdam.

Vragen op sporttechnisch, medisch en facilitair gebied leven echter ook bij de Amsterdamse topsportverenigingen. Om deze verenigingen nog beter te kunnen helpen hebben we het programma “Amsterdams Talent” opgezet. Amsterdams Talent is een belangrijke uitbreiding van ons werkgebied en onze dienstverlening.

Topsport Amsterdam heeft met de voorzitters en technische bestuursleden van tien Amsterdamse topsportverenigingen een overeenkomst gesloten als partner van het Amsterdams Talent programma. Met dit partnerschap zal Topsport Amsterdam een breed portfolio aan diensten kunnen aanbieden voor de ontwikkeling en begeleiding van Amsterdamse topsporters, talenten en verenigingen. In ruil voor deze dienstverlening bieden de verenigingen een aantal zaken op het gebied van exposure, hospitality, inspiratie en kennisuitwisseling aan ondernemingen die financieel bijdragen aan het Amsterdams Talent programma.

De verenigingen die nu bij Amsterdams Talent programma zijn aangesloten zijn: AAC rugby, AH&BC hockey, AKC Blauwwit korfbal, VOC handbal, Apollo basketbal, Amsterdam Tigers ijshockey, LEBO zaalvoetbal, Phanos atletiek, Pirates honkbal en Turnz, turnen. Tien gedreven topsportverenigingen met ambities voor topsport alsook talenten in de breedte. Met dit initiatief bouwen we de Topsport community van Amsterdam. Ten teken van deelname aan het Amsterdams Talent programma mogen de aangesloten verenigingen het Topsport Amsterdam beeldmerk voeren. Op de shirts van de eerste teams, alsook in andere online en offline uitingen.

Bedrijven helpen jonge sporters hun dromen en ambities verwezenlijken

Amsterdam telt 118.200 bedrijven in verschillende sectoren. Bij het merendeel van deze bedrijven wordt er gewerkt op topniveau en zijn thema’s als vitaliteit (fysiek & mentaal, energie, voeding,) bevlogenheid, motivatie, leiderschap, en samenwerking belangrijk voor het behalen van topprestaties. Parallellen met topsport zijn eenvoudig te trekken. Daarnaast willen steeds meer bedrijven iets terugdoen voor de stad en maatschappelijk verantwoord ondernemen, onder meer door zich in te zetten voor bijvoorbeeld talentontwikkeling in de (top-)sport van Amsterdam. Hoe mooi is het om als bedrijf enerzijds bij te dragen aan de Amsterdamse topsport, en anderzijds eigen medewerkers te inspireren door de kwaliteiten, trots en ervaringen van topsporters!

Met de investering in Amsterdams Talent krijgen bedrijven toegang tot verschillende sportactiviteiten, clinics, accommodaties, inspiratiesessies en prachtige topsportevenementen. Denk daarbij aan inspiratiesessies over thema’s als motivatie of leiderschap met sprekers van landskampioen VOC vrouwenhandbal of de trainer van landskampioen LEBO zaalvoetbal. Of een inspiratiesessie vanuit het verhaal van een atleet van atletiekvereniging Phanos over de weg naar een medaille van het EK para-atletiek voor thema’s als discipline en bevlogenheid. Of een sessie van een hockeycoach van AH&BC over samenwerking en diversiteit in teams voor het behalen van topprestaties.

Bedrijven krijgen met de investering in het programma van Amsterdams Talent ook toegang tot bijzondere talenten die vanuit hun topsport kwaliteiten ontwikkeld hebben die van nut kunnen zijn voor een onderneming. Er is grote behoefte aan kwalitatief lokaal personeel en met de krapte op de arbeidsmarkt in bepaalde sectoren kan dit een aantrekkelijke trigger zijn om te investeren in Amsterdams Talent. Vanuit Topsport Amsterdam is er een groot netwerk van jonge topsporters die opgroeien met de principes van topsport en die we vanuit Topsport Amsterdam begeleiden in hun maatschappelijk carrière in combinatie met topsport. Dit arbeidspotentieel is bijzonder aantrekkelijk voor bedrijven in Amsterdam.

Accountmanager Amsterdams Talent

Annieck Timmerman is bewegingswetenschapper en accountmanager van het Amsterdams Talent programma. “In mijn loopbaan heb ik vele uiteenlopende projecten gedaan waarin mijn kracht voornamelijk in het bij elkaar brengen van kennis van verschillende experts uit de zorg, bedrijfsleven en sport lag. Als accountmanager Amsterdams Talent wil ik ervoor zorgen dat alle kennis die we kunnen ontsluiten vanuit Topsport Amsterdam en de topsportverenigingen worden ingezet bij het behalen van optimale topprestaties voor zowel de topsport als de topondernemingen van Amsterdam”. Annieck zal de verbinder zijn tussen de topsportverenigingen en het bedrijfsleven.

Amsterdams Talent: dé kruisbestuiving tussen Topsport en Topondernemingen

Topprestaties, het beste uit jezelf halen, blijven groeien en ontwikkelen. Het geldt voor topsporters maar zeker ook voor ondernemers. Met Amsterdams Talent creëren we trots voor de sport en bedrijfsleven van de stad Amsterdam. We bouwen samen aan een Topsport community in Amsterdam. #WIJZIJNTA.