Het avontuur van ASV Lebo in de UEFA Futsal Cup gaat morgen van start. De selectie stapt dan in het vliegtuig naar Wenen voor de voorronde van het kampioenenbal in het zaalvoetbal. Trainer Calvin Blankendal kijkt uit naar de historische deelname en geeft de Amsterdammers een goede kans om het hoofdtoernooi te bereiken.

Twaalf jaar geleden maakte Blankendal als speler van FC Marlene de Futsal Cup al mee. Nu mag hij als trainer Europa in. “Dat vind ik natuurlijk hartstikke leuk. Voor ASV Lebo is het heel mooi om hieraan mee te mogen doen, maar ik vind het nog mooier voor de spelers. Sommige spelers hebben zoiets – een wedstrijd in het buitenland en de hele voorbereiding eromheen – nog nooit meegemaakt of zijn geen international. Dit hebben ze echt verdiend. Het is een eer om met je club Nederland te mogen vertegenwoordigen in Europa.”

In Wenen spelen de Amsterdammers tegen het Estse FC Cosmos (woensdag), het Zweedse IFK Goteborg (donderdag) en gastheer SC Kaiserebersdorf (zaterdag). “Ik denk dat de tweede wedstrijd het lastigst is. De tegenstanders uit Estland en Oostenrijk zijn wat zwaarder, terwijl Goteborg meer atletischer is. Of dat een voordeel of een nadeel is voor onze technische en lichtvoetige spelers weet ik nog niet. Op internet hebben we een paar wedstrijden van de clubs bekeken, maar in hoeverre is dat nog steeds zo? Het is een nieuw seizoen, dus ik weet niet precies wat we voor de kiezen krijgen. De eerste wedstrijd zal belangrijk zijn, dan zijn de eerste verschillen zichtbaar, voor de rest zien we het wel.”

Calvin Blankendal close

“De afgelopen weken hebben we geprobeerd de spelers zo goed mogelijk voor te bereiden op wat hun te wachten staat. Het is namelijk wel iets anders dan de spelers gewend zijn. De scheidsrechters laten bijvoorbeeld veel meer doorgaan en zijn in hun beslissingen strenger. In Nederland zijn we ‘ja, maar’, gewend, dat helpt straks niet. Ik hoop dat ze goed genoeg zijn voorbereid op een andere speelstijl en de scheidsrechters.”

Niet iedereen reist af naar Wenen. Zo moet onder andere de nieuwe aanvoerder Omar Tissoudali verstek laten gaan vanwege een blessure. “Ik baal er wel van dat er bij een aantal spelers een paar kleine pijntjes zijn en we niet op volle sterkte kunnen spelen. Maar ondanks dat heeft iedereen die morgen (dinsdag, red.) het vliegtuig in stapt maar één doel: we willen dat toernooi winnen. En ik denk dat we daar ook goede papieren voor hebben.”

Alleen de winnaar plaatst zich voor het hoofdtoernooi van de UEFA Futsal Cup. ASV Lebo wordt tijdens de trip in Wenen gevolgd door een cameraploeg. Meerdere videoreportages zijn de komende week te zien op onze site.

Foto’s RickySportphotography

Verslag van www.hetamsterdamschevoetbal.nl