Door Maarten Bax

Hij loopt al heel wat jaartjes mee in het (zaal-)voetbal en is onlangs gebombardeerd tot vice-voorzitter bij ASV Lebo. Cor Sluijter is zijn naam. Iedereen, die bij de thuiswedstrijden van het eerste bezoekt, kent hem wel. Die lange, kale, altijd vrolijke man. Sluijter (59) kan je alles over het zaalvoetbal vertellen. Het is zijn grote passie.

Je hebt sinds kort een officiële functie. Hoe dat zo?

“Ach, ik loop al wat jaartjes mee en Ronald (voorzitter Van Teeffelen) vroeg of ik hem her en der wat kon assisteren. Zoals opdraven wanneer de vereniging ergens vertegenwoordigd moet worden. Zo was ik laatst bij de dependance die in IJburg geopend werd. Ze doen daar ook aan maatschappelijke projecten. Nu hebben ze voor een team van onder 19 gezorgd. Het bestaat louter uit voetballers uit IJburg. Ze trainen daar, hoeven daarvoor dus niet naar West te reizen, maar komen wel voor Lebo uit. Iets soortgelijks gaan we in de Bijlmer en Noord opzetten.”

Hoe lang zit je inmiddels bij Lebo?

“Als voetballer heb ik zo’n zes, zeven jaar voor Lebo gespeeld, al heette de vereniging toen anders. Ik zat toen samen met Ronald (van Teeffelen) in hetzelfde team. Ik was altijd van de techniek en het inzicht, hij de oude schaver, haha… Maar ik heb ook aan veldvoetbal gedaan. Jarenlang speelde ik bij Osdorp. Daar kennen Ronald en ik elkaar oorspronkelijk van. We kennen elkaar dus al zo’n veertig jaar, en van haver tot gort.”

De Lebo-boys dreigen de play-offs mis te lopen…

“Mijn inschatting is dat de selectie te smal is. Ook hebben we op kritieke momenten blessures gehad. Zo verloren we onnodig de thuiswedstrijden tegen Tigers Roermond en Groene Ster, anders zaten we heel dicht tegen die Top 4 aan.”

Wat zou het niet halen van de play-offs voor Lebo betekenen?

“Dat is dan de kwestie van een jaartje iets minder presteren. De laatste vier seizoenen hebben we het wél gered. Bij elkaar hebben we dan vier uit zes jaar play-offs gespeeld, niet slecht. Als je kijkt naar de Eredivisie komen en vallen veel clubs weg. Wij niet. Bovendien zijn wij één van de teams die het meest uitstralen. Kijk naar de persconferenties na afloop of de livestreamuitzendingen.”

Toch zie je de toeschouwersaantallen niet toenemen…

“Helaas moet ik dat ook constateren. Misschien is die livestream daar debet aan. Het is jammer dan ons enthousiasmeren nog weinig effect heeft. Af en toe hebben we een vol huis, zoals laatst toen vanuit Apeldoorn een enorme aanhang meekwam. We denken na over de toekomst hoe dat te verbeteren.”

Tot slot: vrijdag is Volendam om 20.30 uur de tegenstander… Jij bent er natuurlijk bij.

“Nee, helaas. Toevallig dit keer niet. Dan ben ik op de terugweg van mijn werk in Londen. Maar ik denk dat we gaan winnen. Ik verwacht zelfs een ruime overwinning. De blessuregolf is zo’n beetje voorbij. Ook hebben in de afgelopen wedstrijden een paar jeugdspelers laten zien volwaardig mee te kunnen draaien. Dat geeft ook hoop voor het komende seizoen.”