Door Maarten Bax

Eindelijk is hij weer begonnen met trainen. Na maanden wachten, was Jaouad Essanoussi er wel aan toe. Volgende week, in Eindhoven, hoopt de 26-jarige topschutter uit Gouda dan ook gelijk zijn debuut te maken. “Ik kijk er enorm naar uit, kan niet langer wachten.”

Vrijdagavond, tijdens de wedstrijd tegen Volendam, zat hij al op de bank bij de Leboboys. Hij was volgens coach Calvin Blankendal nog niet fit genoeg voor een invalbeurt. Logisch, want Essanoussi is dan wel sinds afgelopen zomer lid van ASV Lebo, trainings- laat staan speelgerechtigd was hij al die tijd niet. De oorzaak? Een uit de hand gelopen schermutseling met zijn teamgenoot Oussama Yekhlef in maart van vorig jaar.

Kan je samenvatten wat er is gebeurd?

“Ik speelde toen bij Watergras en had een heftige discussie over ons spel. We stonden onderaan, sommigen kwamen voor de wedstrijd te laat, en zaten dus al niet lekker in ons vel. Er vielen woorden, die niet konden. Het werd een beetje duwen en trekken, er vielen wat mensen, maar ik heb nooit iemand een klap of wat dan ook uitgedeeld. De wedstrijd werd kort gestaakt en eenmaal in de kleedkamer werd het uitgepraat. Alleen wilde één van de drie scheidsrechters niet doorspelen, waardoor het definitief werd gestaakt. Ik werd voor lange tijd geschorst, het werd weer teruggedraaid en toch weer niet. Drie keer ben ik met mijn advocaat in beroep gegaan. Het kostte me uiteindelijk acht maanden voetbal en 2200 euro aan advocaatkosten. Als ik de zaak vergelijk met andere zaken, dan was het allemaal bullshit. Maar het is voorbij, gelukkig. Ik wil nu alleen nog maar vooruit kijken.”

Hoe ben je bij ASV Lebo terecht gekomen?

“Van mijn oud-trainer Gerald Baars kwam ik op de hoogte van de interesse van de club. Ik wist dat Baars, net zoals een aantal spelers zou stoppen, dus de keuze was niet moeilijk. Na een goed gesprek met Calvin en voorzitter Ronald van Teeffelen ging ik overstag. De club straalt ambitie uit, de speelstijl spreekt mij aan. Overigens was de schorsing nog niet bekend, toen ik werd gehaald. Na twee keer meegetraind te hebben, ging die opeens toch weer in.”Je werkt bij de NS in verschillende functies, maar bent ook maatschappelijk medewerker en moet veel trainen. Een druk bestaan. Hoe kijk je eigenlijk tegen de tweede helft van het seizoen aan?

“Nieuwe ronde, nieuwe kansen. We staan vijfde met zeven punten achterstand op de eerste play-offsplek. Het wordt zeker een klus die play-offs nog te halen. Maar ik heb er het volste vertrouwen in. Ik volg de club al jaren en kan me herinneren dat Lebo een paar jaar geleden eens helemaal onderaan stond en toch de laatste vier haalde, dus… Bovendien krijgen we nog alle topteams tegenover ons. Na een half jaar aan de zijlijn te hebben gestaan, sta ik zelf te trappelen. Ik wil weer scoren, net zoveel als ik eerder in de Eredivisie heb gedaan. Met Watergras bengelden we helemaal onderaan, maar stond ik toch in de top drie, vier op de topscorerslijst. Zo’n hoge positie ambieer ik nu alsnog.”