zaidoranje

Aanvoerder Zaid El Morabiti was de afgelopen kwalificatiewedstrijden met 2 doelpunten uit 3 wedstrijden erg belangrijk voor Oranje. Ook tegen Spanje wist El Morabiti het net te vinden.

Even, heel even leek een stunt van de eerste orde in de maak, maar uiteindelijk liep het Nederlands zaalvoetbalteam toch tegen een ruime nederlaag aan. Vice-wereldkampioen Spanje was tijdens het laatste WK-kwalificatieduel in Eindhoven van een andere orde en won met ruime cijfers: 7-1.
Gevolgen voor Oranje had de oorwassing niet. Door overwinningen op Bosnië en Letland plaatste de equipe van Marcel Loosveld zich vrijdagavond al voor de play-offs, net als Spanje. Dus stond zondagavond in Eindhoven slechts de groepswinst op het spel. Belangrijk om tijdens de loting in februari groepswinnaars uit andere kwalificatiegroepen te ontlopen. Daarin slaagde Nederland dus niet.

Niet onverwacht

Helemaal onverwacht kwam de nederlaag niet. Sterker, Spanje wordt gezien als misschien wel het beste zaalvoetballand van het moment en verloor de WK-finale in 2012 nipt van Brazilië. De fullprofs hadden wel moeite om afstand te nemen van Oranje. Sterker, in een goed gevuld Indoor Sportcentrum van Eindhoven nam Nederland zelfs de leiding. Een ziedend schot van Zaid el Morabiti was doelman Paco te machtig.

De Spanjaarden steken veel tijd in de spelhervattingen en deze noeste arbeid betaalde zich nog voor rust uit. Aicardo was tot twee keer toe trefzeker. In het tweede bedrijf werd het verschil tussen beide ploegen groter en groter. Voetbaltechnisch, maar ook op fysiek en conditioneel vlak moest Oranje het afleggen. Met nog vijf tegentreffers als gevolg.

Tevreden

Marcel Loosveld keek afgezien van het resultaat tegen Spanje terug op een prima kwalificatietoernooi. ,,Zo’n ruime nederlaag doet toch altijd even pijn. Over de totale prestatie kunnen we heel tevreden zijn. Onze doelstelling, plaatsing voor de play-offs, hebben we gehaald. Dat wordt spannend en mooi.

De loting vindt vrijdag 12 februari in Belgrado plaats, waar op dat moment het Europees kampioenschap zaalvoetbal plaatsvindt. De play-offwedstrijden worden in maart gespeeld.

Statistieken:

Spanje-Nederland 7-1 (2-1)

Scoreverloop: 11. El Morabiti 0-1, 17. Aicardo 1-1, 17. Aicardo 2-1, 22. Alex 3-1, 31. Alex 4-1, 32. Bebe 5-1, 35. Pola 6-1, 37. Adolfo 7-1.

Nederland: Van Maasbommel; St. Juste, El Ghannouti, Ceyar, De Groot, Mossaoui, Amrani, El Morabiti, Velseboer, Attaibi, Molkarai, Beslija, Darri.