Rosa school kampioen van Amsterdam in scholencompetitie AORC/Lebo Vastgoed

Schermafbeelding 2015-05-13 om 14.14.31

 

10 teams van 10 verschillende scholen hadden de finales bereikt van de scholencompetitie van AORC/Lebo Vastgoed in Amsterdam. Dit deden zij door de finale te bereiken van de scholencompetitie in hun stadsdeel. De Rosa school is uiteindelijk de kampioen geworden van Amsterdam door in de finale Westerpark te verslaan met 1 – 0.

Alles was gereed en stond klaar, de poules waren gemaakt en het beloofde een zinderende dag te gaan worden voor de ploegen. Echter misten we beide ploegen van Stadsdeel Zuid. Zowel verliezend finalist FC Semmy, als winnaar van de competitie in Zuid en titelkandidaat voor deze dag FC BMS waren nog niet aanwezig en later zou blijken dat ze helemaal niet zouden komen opdagen. Erg zonde, ze missen hier hun kans om zich kampioen van Amsterdam te kunnen worden.

De overige 8 ploegen stonden echter wel gewoon klaar en de competitie ging dan ook van start. Elke wedstrijd duurde nu wat langer en er zouden ook wedstrijden worden gespeeld om de 5/6e plaats en de 7/8e plaats.

De Rosa school liet direct zien waar zij voor kwamen door  met 2 – 0 te winnen van het combinatieteam in Poule A. Dit terwijl De Bron in Poule B flink uithaalde naar de Klimop en naar De Vlugt school met respectievelijk 4 – 1 en 6 – 0 zijn. Dit betekende dat De Bron al door was naar de volgende ronde en de overige 3 scholen in Poule B uit moesten gaan maken wie 2e ging worden en dus de kruisfinale mocht gaan spelen tegen de winnaar van Poule A. Heel lang leek dit de Klimop school te gaan worden, een overwinning op De Vlugt was nodig en ze kwamen halverwege de wedstrijd op een 3 – 1 voorsprong. Bij een gelijkspel of winst voor De Vlugt zouden zij doorgaan naar de kruisfinales. 2 minuten voor het einde van de wedstrijd ging het echter helemaal mis voor de Klimop school, een foutieve breedtepass leidde tot de 3 – 2 en een minuut voor tijd konden ze uit de kluts ook de 3 – 3 niet voorkomen. De Klimopschool kwam nog twee keer 1 op 1 met de keeper van de Vlugt maar deze voorkwam tot twee maal toe een doelpunt waardoor De Vlugt door ging naar de kruisfinales.

In Poule A had de Rosa school ondertussen ook hun eerste twee wedstrijden gewonnen net als het Westerpark. In deze Poule was dus een stuk minder spanning omdat beide ploegen al wisten dat ze doorwaren. Ze moesten onderling alleen nog uitmaken wie 1e en wie 2e werd in de Poule. Omdat het Westerpark een beter doelsaldo had was een gelijkspel voor hun voldoende om eerste te worden en doordat ze op een vroege voorsprong kwamen leek er geen vuiltje aan de lucht voor het Westerpark. Rosa voerde de druk op en hier wisten ze ook uit te scoren maar meer dan dat werd het niet. Met een 1 – 1 als eindstand moest de Rosa school het in de halve finale opnemen tegen De Bron, de ploeg die onverslaanbaar leek. En het Westerpark en De Vlugt zouden elkaar treffen.

Op veld 1 werd al snel duidelijk dat De Vlugt geen partij was voor de jongens van het Westerpark. De score stokte uiteindelijk op 5 en De Vlugt heeft niet weten tegen te scoren. Westerpark is geen moment in de problemen geweest en koerste rustig door naar de finale. Hieronder een foto na een doelpunt van het Westerpark:

Schermafbeelding 2015-05-13 om 14.14.21

Op veld 2 was het daarentegen een stuk spannender, De Rosa school en De Bron maakte er een waar spektakel van. De Bron, voetballend uit een strakke organisatie en met een laatste man die door veelvuldig inschuiven constant het verschil maakte, had ook in deze wedstrijd een stuk meer balbezit. De Rosa school kwam er eigenlijk alleen uit wanneer hun grote en sterke laatste man de bal in bezit wist te krijgen en een solo probeerde. Toch wist de Rosa school uit een counter te scoren, terwijl De Bron kans op kans om zeep hielp vóór deze tegentreffer. De Bron zette nog meer druk maar deed dit steeds onzorgvuldiger, steeds vaker werd de lange bal gehanteerd waardoor De Rosa school de bal kon onderscheppen. De spaarzame momenten dat De Bron er wel doorheen kwam lette de Rosa keeper goed op en wist De Bron keer op keer van scoren te houden. 2 minuten voor het eind wist De Bron toch tot scoren te komen: Een uitbal werd ingebracht en binnen gekopt, was het niet dat de scheidsrechter al tot 6 had kunnen tellen toen de bal stil was gelegd en je hebt maar 4 tellen vóór de bal uitgenomen moest zijn. Het werd dus een uitbal voor de Rosa school en het doelpunt werd vanzelfsprekend afgekeurd. De Bron wist niet meer gevaarlijk te worden waardoor de Rosa school doorging naar de finale.

De strijd om de 3e/4e plaats ging tussen De Bron en de Vlugt en dit werd in de Poulefase nog 6 – 0 voor De Bron. Hoewel de Vlugt nog vroeg op een 1 – 0 voorsprong kwam was deze wedstrijd niet anders dan het eerder gespeelde duel. De Bron was vele maten te groot voor de Vlugt en wist met 7 – 1 af te rekenen met hun opponent.

De finale golfde op en neer, kansen gingen over en weer en het was wachten op de eerste goal. Echter mocht dit niet zo wezen, kans op kans werd gemist door beide ploegen. Het Westerpark probeerde met verzorgd voetbal door de verdediging van de Rosa school heen te breken terwijl de Rosa met counters gevaarlijk probeerde te worden. Ook hier was het weer de laatste man van de Rosa school die behendig door de verdediging van Westerpark heen manoeuvreerde. Echter kon ook hij niet tot scoren komen, wel voorkwam hij samen met zijn keeper dat Westerpark scoorde. Meerdere malen onderschepte hij de bal op het laatste moment waardoor het gevaar onschadelijk werd gemaakt en als hij er niet stond, was daar altijd nog die keeper die de bal uit zijn doel wist te halen. De wedstrijd leek af te stevenen op penalty’s, met nog 1 minuut op de klok was er nog steeds niet gescoord en de vermoeidheid was duidelijk zichtbaar bij beide ploegen. Nog een keer ging de laatste man van de Rosa een solo aan waarmee hij 2 man van het Westerpark te kijk zetten. Vanaf zijn eigen helft stoomde hij door richting het doel van Westerpark en passeerde hierbij een 3e. Zijn schot kon niet worden gekraakt en ook de keeper van Westerpark kon deze bal niet uit zijn doel houden waardoor de Rosa met nog 30 seconde op de klok met 1 – 0 voor kwam. Dit was ook de eindstand waardoor de Rosa kampioen werd van Amsterdam!