SportKnowHow XL is het grootste informatieplatform voor de zakelijke sportmarkt in Nederland. Een site van hoog niveau die aandacht geeft aan AORC/Lebo Vastgoed. Verenigingen die meer dan voetbal alleen zijn hebben zich aangesloten bij stichting meer dan voetbal. Deze stichting heeft binnenkort de Award uitreikingen over 2014. Wie weet zit AORC/Lebo Vastgoed bij de nominaties!

 

SportKnowHowXL schrijft over AORC:

AORC/Lebo Vastgoed
Het leveren van bijdragen aan de omgeving was voor zaalvoetbalvereniging AORC/Lebo Vastgoed de hoofdreden om maatschappelijke activiteiten te ontplooien. Hoofdsponsor Lebo Vastgoed beheert een groot deel van het vastgoed in Amsterdam Nieuw-West (het stadsdeel waarin AORC is gehuisvest) en opereert met de slogan ‘De betrokken huisbaas van Nieuw-West’.

Het bedrijf heeft vanuit die gedachte Nick van Teeffelen als fulltime verenigingsmanager van de club aangesteld en hij organiseert een waslijst aan maatschappelijke activiteiten namens AORC. De club werd vanwege haar maatschappelijke bezigheden in maart door de KNVB voorgedragen als Nederlandse inzending voor de UEFA Grassroots Awards: de prijs waarmee de Europese voetbalbond maatschappelijke voetbalactiviteiten beloont.sportknowhowxl-aorc-stichting

AORC zet bij al haar activiteiten spelers in van het eerste elftal, dat speelt in de eredivisie en ook enkele (oud-)zaalvoetbalinternationals telt. Het stadsdeel Nieuw-West wordt gekenmerkt door veel allochtonen. Veel spelers hebben een soortgelijke achtergrond en Van Teeffelen legt uit dat basisschoolkinderen uit de wijk – waar de vereniging haar activiteiten op concentreert – de AORC-spelers als rolmodellen zien: “Ze identificeren zich met hen en de spelers zijn daarom een positief voorbeeld”.

De vereniging organiseert via haar eigen stichting AORC-Lebo maatschappelijke projecten in Amsterdam. Daaronder vallen schoolcompetities en wijkactiviteiten in de vorm van straatvoetbaltrainingen en -toernooien. Hoofddoelen? Kinderen enthousiasmeren voor straatvoetbal, normen en waarden aanleren en op vroege leeftijd kinderen in beweging krijgen en houden via de vereniging.

Recent is de club ook gestart met zaalvoetbaltrainingen voor meiden. “Dan is de gymzaal even verboden terrein voor de jongens”, zegt Van Teeffelen. “De hoofddoeken gaan dan af en daar mogen geen jongens bij zijn. Het is belangrijk dat je met dat soort zaken rekening houdt als club.”

Win-winsituatie
De aanmelding bij de Meer dan Voetbal-beweging omschrijft Van Teeffelen vooral als een verbreding van het netwerk van zijn club. Van Teeffelen: “Maar een centraal punt zoals Meer dan Voetbal is ook goed om initiatieven te delen en we blijven via de beweging op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op maatschappelijk gebied. Daarmee is aansluiting op het netwerk voor ons een win-winsituatie: én een netwerk opzetten én ervaringen delen.”

De verenigingsmanager denkt andere verenigingen via de beweging van dienst te kunnen zijn bij het opzetten van maatschappelijke activiteiten. Hij benadrukt bijvoorbeeld dat verenigingen de tijd die ze denken kwijt te zijn aan het organiseren van projecten niet moeten onderschatten. Van Teeffelen: “We hebben bij AORC geluk dat ik hier fulltime mee bezig kan zijn. Anders is het niet te doen. Vroeger kreeg je veel makkelijker een zak met geld om een activiteit uit te voeren. Nu moet je een uitgebreid plan schrijven. Het gaat tegenwoordig veel professioneler.”

Volgens Jeroen Sanders van DZC’68 is het belangrijk voor clubs om te beseffen dat maatschappelijke activiteiten in essentie vraaggericht moeten zijn. “Het is een valkuil als je denkt: ‘We hebben een leuk idee en dat gaan we uitrollen’. Je moet weten dat er vraag is, anders heb je kans dat je het voor niets doet.”
Beide mannen zeggen dat de gemeente een belangrijke partij is om aan boord te hebben bij het organiseren van maatschappelijke activiteiten. Daarna hangt het van de doelgroep en het soort activiteit af, welke partijen er nog meer aangetrokken moeten worden.

 

Het volledige nieuwsartikel is hier te lezen.