Terugblik

Nu LEBO teruggekeerd is van de trip naar Wenen, is het goed om terug te kijken. Wat heeft de reis ons opgeleverd? Natuurlijk heeft iedereen een eigen kijk op wat er gebeurd is, dus het volgende is geheel voor rekening van uw verslaggever.

In de eerste plaats werd er iemand gemist en dat was Omar TIssoudali. Ieder dag had wel een speler of iemand van de staf of het bestuur het over Omar. Bijvoorbeeld dat we met hem erbij nooit verloren zouden hebben van IFK Goteborg, En hoe terecht het is dat hij in de voorselectie voor Oranje zit. Maar vooral hoe rot het voor hem was om er niet bij te zijn. En om na de kampioenswedstrijd ook dit evenement te moeten missen. Het leek wel of de teleurstelling over het niet halen van de volgende ronde het grootst was, omdat Omar er in Bulgarije bij had kunnen zijn. Daarnaast was dit natuurlijk ook het geval bij Ashraf Azzouz, die nog langer aan de kant staat. Een mooiere illustratie van het feit dat de LEBO-selectie één grote familie is, is niet te vinden.

IMG_0740

Of we het voor Omar recht kunnen zetten door snel weer een kampioenschap te realiseren is de grote vraag. Een aantal andere teams hebben zich flink versterkt door het aantrekken van gevestigde spelers. Dat hebben wij natuurlijk niet gedaan. Maar in dat opzicht was de Wenen-trip ook een hele goede ervaring en een grote stap naar verdere professionalisering. Als er een ding duidelijk is geworden, dan is het wel dat je het in de grote wedstrijden niet redt zonder grote inzet en voortdurende alertheid. IFK was wat dat betreft in verschillende opzichten een goed voorbeeld. Met beperkte techniek, maar met een grote inzet en gedisciplineerdheid kun je als team en als speler ver komen, ook als je een beperkte techniek hebt. De derde wedstrijd in Wenen maakte duidelijk dat als je er echt voor gaat, je het in veel gevallen redt tegen teams die het alleen maar van inzet en hard rennen moeten hebben. Wat deze dure les ons in de competitie zal opleveren, zullen we de het komend seizoen gaan zien. Maar een feit is dat we voor geen enkel team onder hoeven te doen als de opdrachten van de coaches met volledige inzet worden uitgevoerd.

Schermafbeelding 2016-08-20 om 10.34.01

Met de komst van Khalid Elbaz hebben wij er een tweede topcoach bij. Dat is van groot belang voor onze jongere spelers. Zij hebben de afgelopen week geleerd dat ze in fysiek en in mentaal opzicht nog flink moeten groeien om continue op het in de eredivisie vereiste niveau te kunnen spelen. Met Master Khalid erbij is de kans dat ze hun potentie kunnen realiseren groter geworden. Ilias Aynaou is wat dat betreft al een stap verder en heeft gemerkt dat hij goed op weg is om een van de dragende spelers te worden. Hij was zelf heel verrast door zijn voorselectie voor Oranje. Maar de bestuursleden –die denken dat ze ook een beetje verstand van voetballen hebben- waren dat niet.

Schermafbeelding 2016-08-20 om 10.34.01

Een ander groot pluspunt is dat bestuur, staf en spelers bijna een hele week continue met elkaar op hebben kunnen trekken. Daardoor hebben we elkaar nóg beter leren kennen en zijn we als groep een stuk hechter geworden. De gehele reis is zonder grote problemen verlopen en als er iets speelde, dan werd dat gezamenlijk opgelost. De sfeer was de hele week top! De logische dip na de tweede wedstrijd werd al snel in positieve energie omgezet. De enige reden om de trip naar Wenen niet perfect te noemen, was het niet halen van de volgende ronde. Maar: ieder nadeel heeft zijn voordeel (we blijven niet aan de gang met “hard work beats talent…”) : ook hiervan is veel geleerd. Al met al een bijzondere ervaring die we niet snel zullen vergeten.  De foto’s en filmpjes van Denzyl Martina spreken wat dat betreft boekdelen.