ASV LEBO is een warme vereniging met vele top vrijwilligers die allemaal hun steentje bijdragen in de maatschappij. Wij zijn dan ook zeer trots op iedereen die bij de vereniging betrokking is. Een mooi voorbeeld is trainer Faysal el Badre. Faysal is trainer coach van ASV LEBO 017-1 en zeer betrokken bij alles en iedereen.

Een mooi artikel is geschreven vanuit zijn werkgever: Het Spaarne Gasthuis.

Dichtbij mij_Faysel el Badre 2 uitgelicht

Niet presteren is niet voetballen

Hij is nog geen 30, maatschappelijk betrokken, heeft een drukke baan en volgt een pittige hbo-studie. Faysal el Badre is planner bij afdeling services in ons ziekenhuis en student ‘management in de zorg’ aan de Hogeschool Leiden. Bovendien is hij coach en trainer van een jongens zaalvoetbalteam en zit hij in de raad van commissarissen voor Zorgkompaan: een organisatie gespecialiseerd in dagbesteding voor jongeren en jongvolwassenen met een (verstandelijke) beperking in Amsterdam en omgeving.

Faysal: “Ik heb zelf lang met plezier gevoetbald en doe dat nog steeds, maar nooit op het hoogste niveau. De jongens die ik nu begeleid, doen dat wel: het is het jeugdteam ‘jong onder 17’ van ASV Lebo in Amsterdam.”

School ontzettend belangrijk

“Het zijn heel gemotiveerde jongens van 15-16 jaar die graag verder willen met hun sport, maar ze zitten ook gewoon op school en zijn pubers. Dat betekent dat ik als coach hen ook daarin moet begeleiden. Want het is ontzettend belangrijk dat hun schoolprestaties goed blijven, ongeacht op welk niveau ze leren. Ik luister goed naar hun verhalen en praat veel met ze, bijvoorbeeld in de auto op weg naar wedstrijden. Als de jongens op school of in het team niet goed presteren stel ik ze niet op voor de volgende wedstrijd. Daar balen ze van, want ze willen ontzettend graag voetballen. Ze luisteren naar mij, want ze kijken tegen me op: ik heb een goede baan, volg een studie en kan voetballen. Dat willen zij ook, maar moeten er wel iets voor doen. We trainen 1 keer in de week en spelen wedstrijden, dat vraagt soms best veel met het schoolwerk erbij.”

Voetbal is alles

De jongens komen uit Nederland en hebben voornamelijk een Marokkaanse achtergrond. “Ik heb ook 1 jongen in het team uit Afghanistan. Hij is gevlucht en woont bij een pleeggezin, zijn ouders zijn overleden. Hij voetbalt erg goed, maar als hij minder goed speelt of op school slecht presteert, vind ik het best moeilijk om hem uit te sluiten. Voetbal is alles wat hij heeft en dat wil ik hem niet ontnemen.” Inmiddels is de selectie voor het komende seizoen alweer gemaakt: dat zijn spannende tijden voor alle spelers. Voor de club is het belangrijk dat de jeugd voorop staat, zij zijn de toekomst. De nadruk ligt dan ook op die jongens en niet op het aantrekken van spelers van buiten.

Nog meer vrijwilligerswerk

“Naast voetbal ben ik met 2 vrienden al jaren actief met Stichting Vrienden van Nieuw-West en sinds een aantal maanden dus Zorgkompaan. De stichting was opgericht omdat die 2 vrienden een broertje hebben met het syndroom van down. In het weekend verzorgen ze met deze stichting activiteitenbegeleiding voor jongeren met een (verstandelijke) beperking: ik hielp dan als vrijwilliger mee. Inmiddels biedt Zorgkompaan ook doordeweeks dagbesteding, maar daarbij kan ik niet helpen. Daarom zit ik nu in de raad van commissarissen, zodat ik toch iets kan bijdragen. Want dat vind ik erg belangrijk.”

Tekst: Angelique Beerenhout
Foto’s: Faysal el Badre

Dichtbij mij_Faysel el Badre 1 klein