A.s.v. LEBO zet de kroon op een prachtseizoen: landskampioen na strafschoppen in een nu al legendarische finale!

Nog nooit werd een Amsterdamse club kampioen in de Eredivisie zaalvoetbal. Voorafgaande aan deze finale was de vraag wie met deze eer zou gaan strijken; a.s.v. LEBO of ’t Knooppunt. Gelet op de individuele kwaliteiten van beide teams en het verloop van de reguliere competitie was duidelijk dat Knooppunt de grote favoriet was. Met voorsprong als eerste geëindigd en met maar liefst 5 internationals in de gelederen. Daar kon Lebo een stevige 2e plaats en 2 internationals (Zaïd el Morabiti aanvoerder van Nederland en Cihan Ozcan aanvoerder van Turkije) tegenover stellen. Een bijkomend probleem voor Lebo was dat ons ‘cement tussen de bakstenen’ en de motor van de ploeg Omar Tissoudali door een knieblessure verstek moest laten gaan.calvin

De eerste minuten van de wedstrijd voor een bomvolle en enthousiaste hal maakten echter al duidelijk dat Lebo niet van plan was ook in de praktijk voor underdog te spelen. Iedereen speelde volgens het motto van het andere geblesseerde lid van de Lebo-familie, Ashraf Azzouz: ‘hard work beats talent if talent doesn’t work hard’. Verder bleek al snel dat coach Calvin Blankendal een uitstekende keuze gedaan had door Youssef Makraou op de positie van Omar Tissoudali te laten spelen.

Desalniettemin was de eerste kans na twee minuten spelen voor Knooppunt. Manuel Hogewoning redde echter bekwaam op het schot van Mo Darri. Twee minuten later gebeurde hetzelfde aan de andere kant: een prima schot van Cihan Ozcan werd goed gestopt door Manuel Kuyk. Daarna golfde het spel op een neer. Beide teams gaven elkaar daarna weinig tot niets toe. En een uiterste spannende eerste helft met grotere en kleinere kansen aan beide kanten ontspon zich. Lebo bleek uiteindelijk de gelukkigste. Ike Neil liet zien over welk uitzonderlijk talent hij beschikt door met nog 6:23 te gaan een lange bal van Youssef Makraou vanaf links achterin achter zijn rug in één keer uit de lucht met rechts voor de 1-0 binnen te volleyen. Met deze weergaloze goal herhaalde hij op een nog mooiere manier het kunststukje dat hij in de halve finales met links tegen TPP vertoonde.

In de tweede helft wist ’t Knooppunt snel kort achter elkaar twee keer te scoren. Al in de tweede minuut maakte Jamal el Ghannouti de 1-1 door op rechts Appie el Azhari uit te spelen en met enig geluk de uitstekende keepende Manuel Hogewoning in de korte hoek te passeren. Twee minuten later werd dat doelpunt gevolgd door de 1-2 van de voet van Tevfik Ceyar die een hoekschop op een prachtige manier uit de lucht binnen schoot. Gelukkig liet Lebo zich door deze tegenslagen niet uit het veld slaan en bleven alle spelers voluit gaan.

Bij een counter met nog 13 minuten te gaan werd Cihan Ozcan in scoringspositie door Knooppunt-aanvoerder Jeroen de Groot onderuit getrokken en direct rood volgde. Lebo wist in eerste instantie niet te profiteren van de numerieke meerderheid. Maar uiteindelijk viel de 2-2 toch: Cihan Ozcan ontving de bal van Manuel Hogewoning, stoomde op en in plaats van een nieuwe aanval op te zetten, punterde hij de bal snoeihard vlak naast de linkerpaal langs de verraste Manuel Kuyk.

In de tiende minuut kreeg Knooppunter Adil Zouthane vanwege een pittige overtreding zijn tweede gele kaart en kon hij dus ook vertrekken. Deze keer kon Lebo de numerieke meerderheid niet uitbuiten. En ook in de rest van de tweede helft werd er niet meer gescoord ondanks verschillende mogelijkheden over en weer.juichen

Zo eindigde de reguliere speeltijd van een wedstrijd met twee tegenstanders waar weinig verschil tussen zat en moest de verlenging uitkomst brengen. In de eerste helft daarvan maakte Zaïd el Morabiti op 3:53 via een een-twee door het midden de 3-2, met dank aan Younes Makraou die de bal goed op de kop van de cirkel aannam en panklaar terugtikte. Daarmee liet hij de Lebo-kant van de tribunes ontploffen. Even daarvoor redde Manuel Hogewoning Lebo overigens nog door een knap schot van Mo Darri in een reflex op de lat te drukken. In de tweede helft van de verlenging kwam ’t Knooppunt binnen 30 seconden weer terug tot 3-3. Een schot van Mo Darri werd nog knap gestopt door Manuel Hogewoning, maar hij was kansloos op de rebound van Sofian el Adel. Verder werd er niet meer gescoord. En hierdoor moesten strafschoppen de beslissing brengen.

De reeks strafschoppen was nog spannender dan de wedstrijd die op zich al meer dan een thriller was. Calvin Blankendal deed een Van-Gaaltje en koos ervoor om Pascal Doest in te zetten. Die keuze leek zich meteen uit te betalen doordat Pascal de eerste pingel van el Ghannouti wist te keren. Daarna schoot Youssef Makraou feilloos raak: 4-3; el Adel scoorde eveneens: 4-4; waarna Younes Makraou zijn broertje nadeed: 5-4 en ook Mo Darri raak schoot 5-5. Nu was het beslissende moment aangebroken. Ike Neil kon Lebo het kampioenschap bezorgen, maar zag zijn schot via de handen van Manuel Kuyk en de lat naast het doel belanden. Martin van Eeuwijk scoorde vervolgens voor Knooppunt: 5-6, waarna Cihan Ozcan gelukkig ook scoorde: 6-6. Pascal Doest stopte vervolgens de penalty van el Allouchi en weer kon de beslissing voor Lebo vallen. Maar wederom gebeurde dat niet: aanvoerder Zaïd el Morabiti schoot de bal tot grote teleurstelling van de Lebo-aanhang en zichzelf hoog over.

En of het niet gekker kon: Pascal Doets stopte het schot van Tevfik Ceyar, maar de penalty moest worden overgenomen, omdat hij te vroeg bewogen had. Daarna scoorde Ceyar wél, waarna direct de kramp in zijn been schoot. Het was nu aan Soeremly Tevreden om de 7-7 te maken. Manuel Kuyk stopte en leek ’t Knooppunt daarmee landskampioen te maken, maar ook hier moest de penalty wegens te vroeg bewegen worden overgenomen. Gelukkig scoorde Soetje in tweede instantie wél. Oud-Lebo-speler Iliass Bouzit maakte de 7-8 en Appie el Azhari hield het hoofd koel en scoorde de 8-8. Omdat Pascal Doets vervolgens het schot van Fouad Afkir stond Lebo voor de derde keer voor het beslissende moment. Youngster Ilias Ayanou schreef historie door koeltjes te scoren en asv Leef En Beweeg Optimaal hiermee voor het eerst het landkampioenschap te bezorgen.schaal

Zo eindigde voor a.s.v. LEBO een prachtseizoen: zowel de A-junioren als het eerste team kampioen van Nederland. En eindigen met een wedstrijd waarover in Amsterdam en omstreken nog vele jaren gesproken zal worden: één lange reclamespot voor het zaalvoetbal met twee uitstekende teams in een schitterende ambiance voor twee enthousiaste supportersgroepen!

Het bestuur van a.s.v. LEBO feliciteert hierbij alle spelers, trainers en de rest van de staf met dit grote succes. Een speciale gelukwens voor Calvin Blankendal die met zijn spelers in zijn tweede jaar een nóg betere prestatie dan in het eerste jaar neerzette. Ook wil de rest van het bestuur voorzitter Ronald van Teeffelen en wedstrijdsecretaris Leo Rolman van harte feliciteren. Zij hebben met z’n tweeën lang geleden aan de wieg gestaan van de vereniging die nu a.s.v. LEBO heet en kunnen gezien worden als de grondleggers van het huidige succes.

SAMENVATTING: