Door René van Dam

Als eerste zaalvoetbalvereniging in Nederland organiseert LEBO voor 55+ mannen het OldStars Walking Football. Hiermee hoopt LEBO ouderen te stimuleren om meer te bewegen en daarnaast een sociaal netwerk te bieden. Elke zondag van 11.00 tot 12.00 uur zijn ouderen welkom voor een potje voetbal in de hal van Indoor Soccer West.

OldStars Walking Football is opgezet door het Nationaal Ouderenfonds. Veel ouderen willen namelijk graag aan sport doen, maar vaak is er geen passend aanbod. Senioren benaderen sport en bewegen op een andere manier, en zijn ook op zoek naar andere vormen van bewegen. Daarom heeft het Ouderenfonds in 2013 het walking football geïntroduceerd. Bij walking football mag er alleen worden (snel)gewandeld en is lichamelijk contact verboden. De nadruk ligt op het positiespel, waardoor het ideaal is voor mensen die op late leeftijd willen (blijven) voetballen.

Vadym Zellner, projectmanager ASV LEBO: “Vorig jaar kwam Johan Annema van de projectgroep OldStars bij ons langs. Walking football was al opgezet bij veldvoetbalverenigingen en de profclubs, maar nog niet in de zaal. Daarnaast wilde hij ook migranten meer bij het project betrekken. Of dit initiatief niets voor LEBO was? Wij richten ons op zowel jong als oud, en ook in deze buurt hebben we te maken met eenzaamheid en een tekort aan beweging bij 55-plussers. De doelstellingen van het Ouderenfonds sloten dus perfect aan bij de maatschappelijke doelen van LEBO.”

Zellner vervolgt: “Daarom hebben we in april 2018 een informatiebijeenkomst gehouden in de hal van Indoor Soccer West, waar ook het walking football plaatsvindt. In de zaal ligt kunstgras, een ideale ondergrond om eventuele blessures te voorkomen. Ook is er een kantine, zodat er na de training nog wat kan worden nagepraat. Daarnaast is er een samenwerking opgestart met de El Ouma moskee aan de Postjesweg. Tijdens de preek heeft de imam benadrukt dat bewegen goed is voor de mens, en er een voetbalactiviteit voor ouderen is opgestart waar hij zelf ook aan meedoet. Daarna nodigde hij iedereen uit om met hem mee te doen. We spelen nu elke zondag van 11.00 tot 12.00 uur waar zo’n vijftien tot twintig man op afkomt. De oudste deelnemer is 76 jaar. Sinds kort wordt er zelfs twee keer per week getraind, en zijn we bezig om het walking football ook in andere stadsdelen van de grond te krijgen.”

Ook worden er af en toe toernooitjes gespeeld. De mannen spelen in een origineel LEBO-shirt, en je merkt dat ze er trots op zijn om bij een club te horen. Ze kunnen nu zeggen: ‘wij spelen bij zaalvoetbalvereniging LEBO’. Zellner: “De groepsapp van het team draait overuren. Iemand kan zich daar bijvoorbeeld afmelden voor de training vanwege een blessure. Van alle kanten wordt hem dan meteen beterschap gewenst. Ook nodigen we de heren geregeld uit om een wedstrijd van het eerste zaalvoetbalteam bij te wonen. Zo bieden we hen ook een sociaal netwerk waar ze gebruik van kunnen maken.”

Voor geïnteresseerde 55-plussers is er nog plaats. Het OldStars Walking Footballteam speelt elke zondag van 11.00 tot 12.00 uur in Indoor Soccer West, Johan Huizingalaan 91. Er wordt begonnen met een lichte warming-up, daarna wordt er een potje vijf tegen vijf gespeeld. Na afloop kan er worden bijgepraat onder het genot van een kopje koffie of thee.

Meer informatie? Kijk op https://asvlebo.com/maatschappelijk/ of mail naar Vadym@asvlebo.com