Het is gelukt! De zaalvoetballers van Onder 19 hebben zich zaterdag in Slovenië geplaatst voor het Europees kampioenschap, dat in september in Riga (Letland) wordt gehouden. Op de slotdag van het kwalificatietoernooi won de ploeg van KNVB-coach Hjalmar Hoekema met 4-1 van Cyprus.

Eerder werd woensdag al gewonnen van het gastland (5-4) en donderdag van Azerbeidzjan (6-1). Door de ongeslagen status mogen de spelers zich opmaken voor de Europese eindstrijd en kunnen ze zich gaan meten met hun leeftijdsgenoten van de grote zaalvoetballanden. 

Tegen Cyprus keek Onder 19 al snel tegen een achterstand aan. De Cyprioten speelden veelal met een meevoetballende keeper, maar Nederland wist toch de wedstrijd naar zich toe te trekken. Via treffers van Nabil Azzanagui (2), een eigen doelpunt en een doelpunt van Adnane El Terrahi, kon het feest gevierd worden. 

Ongekend

Coach Hjalmar Hoekema kon zijn geluk niet op. “We zijn we gewoon bij op het EK, dat is ongekend. We hebben met deze ploeg voor dit toernooi slechts één keer een wedstrijd gewonnen, van Azerbeidzjan. Verder alles verloren of geljkgespeeld. Maar laatst speelde we heel goed tegen België en toen is er bij de spelers een knop omgegaan en kwam het besef wat er allemaal mogelijk is. De wil om te winnen was zó groot. En die inzet werd gekoppeld aan goed voetbal. Dit is echt super.” 

Het EK onder 19 – dat dit jaar voor het eerst in de zaalvoetbalgeschiedenis wordt georganiseerd – vindt van 8 – 14 september plaats in het Letse Riga.

Bron: onsoranje.nl